lauantai 14. huhtikuuta 2018

Tuunausjuttuja 2018: Kirjalaukku 2


Innostuin niin tuosta kirjalaukun tekemisestä että piti tehdä heti toinen perään. Yritän tässä selostaa vähän työvaiheita. Asiassa auttoi Caught On A Wim (englanninkielinen) blogisivusto jossa oli erinomaisin kuvin selostettu yhden kirjalaukun teko kangasta käyttäen. Tosin itse vähän taas tein omaan tyyliin enkä ihan yksi yhteen tuon ohjeen mukaan.


 

Kirjauhriksi valikoitui Valittujen Palojen opus jota kukaan ei ole koskaan meillä lukenut.Kirjan paksuus ja koko myös vaikuttivat asiaan.

Muita tarvikkeita sopivan kirjan lisäksi oli (liiman ja servettilakan/erikeeper-vesiseos lisäksi) sopivan jämäkkä kangas. Sellainen löytyi Ikean tarjouskankaasta jonka olin ostanut viime syksynä ja pyörinyt kaapissa odottamassa ompeluinspistä. Kirjalaukun somistukseen oikein omiaan. Laukun koristeluun mitä kotoa löytyy; vain mielikuvitus on rajana.Näiden lisäksi mattoveitsi, sakset ja kunnon pensseli tarvitaan leikkaamiseen ja liimamiseen...


 Tästä se taas sitten lähti; sisuksien irrottamisella varovasti mattoveitsellä leikaten. Ja nyt sain sivut kokonaisena irti että jos joku sittenkin tahtoo katsella ja lukea, on se mahdollista...

Pahvista tein sisäpuolen kirjan "selkärankaan" tuen mutta en liimannut sitä vielä kiinni.

 Halusin nyt käyttää kangasta ja kuvassa on tehty kaavat jonka mukaan leikkasin sopivat palat.Nämä tulivat kirjakassin molempiin päihin.

Perusmuodon sain kaavaan kun levitin kannet kaavapaperin päälle ja jätin sivuille vielä varaa ja piirsin muodon; tämä määritti sen kuinka paljon haluaa kirjalaukun aukeavan. Vähän niinkuin suodatinpussin muotoinen siitä tuli.


Leikkasin kankaasta reilusti vähän isomman palan kirjan päällystämistä varten ja liimasin Eri Keeper-vesiseoksella kiinni. Ja huokasin helpotuksesta ettei tullut ryppyjä. Tupsuttelin seosta päälle ja alle.



Päällisen kuivuttua ( ainakin ½ 9 uutisten ajan),taittelin kankaan kulmat kuvan mukaisesti( vähän niinkuin olisi koulukirjaa päällystänyt), leikkelin liiat reunat sisäpuolelta pois ja liimailin. 

Tässä vaiheessa liimailin myös tuon ruskean pahvituen kiinni.Tuen päät jäivät nätisti kankaan alle piiloon.

Kuvassa on toinen reunan sivukangas aseteltuna jo kannen sisäpuolelle kiinni.

Ja tälläinen siitä sitten tuli.Kirjalaukun sisäpuolelle leikkasin vielä sopivan kokoisen kangaspalan samasta kankaasta( niin että peitti mukavasti nuo sisäänpäin taitellut ja liimatut kannen reunat).

Innostuin touhusta etten muistanut tässä välissä ottaa edes kuvia.Mutta sinne sisäpuolen kankaan väliin sain kuin sainkin taiteiltua nuo reunasivut kiinni ja jopa liimattua. Kangas saikin jäädä vähän ryppyiseksi sisältä. Huom liimaa laitoin vain sisäkankaan reunoihin.


Asiaan kuuluu että näiden vaiheiden välissä piti odottaa liiman kuivumista ja taas oli muoviset pyykkipojat "puristimina" oiva apu!




Kirjalaukun sisäpuolesta tuli näin ollen ja toivon mukaan siisti ja huoliteltu "vuorikankaan" vuoksi. Kunhan liimat kuivuu ym.niin pitäisi pysyä kaiken kuosissa. Lopuksi lakkasin servettilakalla ulkopinnan ja somisteet.(Paitsi kassissa roikkuvan pehmokoiran).


Kassin kahvan sain kun jätin pitemmästä nahkakaistaleesta "silmukan" ja vedin loput kassin toiselle puolelle ja liimasin. Viereen laitoin lyhyemmän kaistaleen koristeeksi. Nuo ruskeat niittiläpät ovat vain somisteena.


Kirjakassista tuli ns. avoin malli kun ei ole mitään lukkoa mutta meneehän se noinkin...

Ymmärsiköhän kukaan tästä sepustuksesta mitään?



Ja eikun baanalle menoks sano Annie Lennox!



Aurinkoista Viikonloppua Teille Kaikille rakkaat lukijat ❤

keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Tuunausjuttuja 2018:Magneettitaulu

Magneettitaulua tarvitsee aina, jos ei muuta niin koristeeksi.

Tähän tarkoitukseen uhrattiin yksi vanha taulu johon oli painettu kuva jostain etelän satamasta(koko 88x48cm kehyksineen).Kannattaa tarkastaa ennen tuunausta ettei ole rempranttia.(Tää ei ollut).



Päätin säästää kuitenkin kuvapuolen tahrasta huolimatta ja käänsin komeuden toistepäin.

Jos kotoasi ei löydy sopivaa taulua niin kirppareilta löytyy varmaan kohtuuhintaan.Ja tässä tapauksessa raamit eli kehykset ovat se juttu.



"Maalaus" oli helppo irroittaa kehyksistään sillä oli vain tuettuina nauloilla kiinni.Raamit olivat kyllä kivat ja ryhdikkäät.


Maalasin Clas Ohlsonilta ostetulla Deco-magneettimaalilla kahteen kertaan taulukuvan taustapuolelle.Maalauskertojen välillä annoin kuivahtaa n. 30 min.



Ripustus seinälle ja miettimään mitäpä laittaisi tauluun?

Kokeilin itse tehdä myös Clas Ohlsonin magneettiteipin avulla taulumagneetteja joka oli hauskaa ja helppoa. Kaikkeen ei kuitenkaan teippi käynyt eikä magneetin teho riittänyt esim. pitämään postikorttia taulussa.. 



Kuvan söpö Peikko on liimattu Super glue-liimalla kiinni magneettipalaan.Varmasti pysyy!




Mukavaa viikon jatkoja kaikille !

                     "hyvät ystävät 
                   tuntevat elämäsi 
                        parhaat muistot

                                           parhaat ystäväsi
                                   ovat eläneet 
                                           ne kanssasi!" ❤

Tuunausjuttuja 2018: Kirjalaukku


Siivotessani kirjahyllyä vanhoista jo moneen kertaan luetuista kirjoista mietin mitä niille tekisi, muutakin kuin veisi kierrätykseen. Olin netistä lukenut mitä kaikkea kivaa ihmiset ovat tuunailleet vanhoista kirjoista ja törmäsiin ideaan ja ihaniin kuviin  kirjalaukuista.

Joten ajattelinpa minäkin kokeilla osaisinko tuunata vanhasta kirjasta kirjalaukun?


Käytöksen kultainen kirja 50-luvulta sai luvan tulla mukaan muuttumisleikkiin kirjaoppaasta laukuksi.Jo ihan kauniin kannen vuoksi jossa opuksen nimi on kauniin kullattuin kirjaimin ja kannen väri "viiskytluvun vihreetä"...



Tästä se lähti,sivut varovaisesti otettuna mattoveitsellä pois ja pelkät kirjankannet jäljellä. Sivut toki säilytin myöhempää jatkokäyttöä varten.Keskelle liimasin "tukipahvin" Eri-Keeperillä(jota muuten kului uskomattoman paljon)...

Ohje oman servettilakan tekemiseen: 1 osa vettä ja 1 osa Eri-Keeperiä, sekoitetaan,saa olla "litkua".Googlettamalla löytyy lisää ohjeita.


Muutama ilta siinä meni tuskaillessa ja pohtiessa miten ja millä lailla teen sisuksen(vaikka koristelaukku/kansio siitä tulisikin).Kaavoja en halunnut alkaa tekemään tyyliin pahvia ja kangasta(eräs ohje).

Hoksasinkin löytäessäni kaapista erikokoisia paperisia lahjatavarakasseja että kokeilempa yhdestä SUHTsopivan kokoisesta muotoilla sisukset tulevaan kirjalaukkuuni.


Aikaa meni jo siinäkin kun piti odotella liiman kuivumista.Pyykkipojat olivat oiva apu "puristimina".  

Kirjalaukun lakkasin lopuksi valmiilla servettilakalla mitä minulla oli jäänyt edellisestä tuunauksesta (mistä muuten täytyisi myös tehdä postaus).



Valmista tuli! 

Mitä käytin:
  • Kirja: Käytöksen kultainen kirja, Elmgren-Heinonen-Tuomi painovuosi 1957,sivuja 600 ja risat(hyvä olla PAKSU kirja!)
  • ketju on koiran vanhasta kaulapannasta 
  • puuhelmet otin kylmästi rupsahtaneesta kesälaukustani
  • Paris-metallikoriste on näitä laatikoiden "aarteita".
  • Kirjalaukun hienot "kullatut" reunalistat ovat taulun kehyslistoista sopivaan mittaan pätkitty antamaan näköä(?)ja ryhtiä. 
  • kuvassa oleva Nestle-permanenttimainos on Seura-lehdestä v.1956.


Mitä kustansi? Eri Keeper 750ml n. 8 e. Muut tarvikkeet ja härpäkkeet kierrätystavaraa kotoa.
 

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Tuunausjuttuja 2018: Peltilaatikosta lehtilaatikoksi

Hangon Keksi-peltilaatikon halusin saada käyttöön, muutenkin kuin koristeeksi. Ainut ikävä puoli vanhassa peltilaatikossa oli se että paperinen etiketti tuppasi alkaa rapista pois. Miten sen saisi siis pysymään?


Ratkaisu löytyi servettilakasta jota myös decoupage-lakaksi kutsutaan.Ostin kirjakaupasta kaksi pientä purkkia servettilakkaa joilla ajattelin homman hoitaa.

Lakkaa oli helppo sivellä peltilaatikkoon, tosin varovasti piti tehden ettei vetänyt paperia kurttuun.Välillä piti odottaa lakan kuivumista.Peltilaatikon kansi myös sai saman käsittelyn.

Lopputuloksena kaunis ja kiiltävä pinta ja näin Hangon Keksi-laatikko sai uuden elämän lehtien säilytyspaikkana.

Seuraavassa tuunauspostauksessa on myös ohje miten servettilakkaa voi myös itse halvemmalla tehdä. 

torstai 5. huhtikuuta 2018

Wanhoja maustepurkkeja


Sarjassamme Tavaroita joita on ollut mutta ei enää ole.Nimittäin wanhoja metallisia ja pahvisiakin maustepurkkeja- ja purnukoita. Näitä oli kulkeutunut lapsuuden kodistani aika läjä ja anopiltakin saanut muutaman.Kultaisella 80-luvulla tuli sitten heitettyä siivotessa pois. Toisaalta jos olisi kaikki perityt/mukaan tarttuneet tavarat säilyttänyt ei varmaan itse enää olisi tänne kotiin mahtunut.


 

En silloin ollut aivan keräyskärpäsen puraisema. Nyt kun katsoo näiden pyyntihintoja niin hups.Mutta en ole asiasta niin traumatisoitunut että keräisin näitä hullun kiilto silmissä. Jos kirpparilla vastaan tulee tyyliin eurolla/kahdella onhan se sitten ostettava pois.


 

Kuvassa olevat Fazer/Hangon leivinjauhe on edullinen kirppislöytö tammikuulta. Ostin poikkee kun halvalla sain ja on jo muutenkin tuota Hangon keksiin liittyvää tavaraa kerännyt/kerääntynyt.😂



Pauligin Neilikka on taas lahja minun parhaalta ystävältäni ja sillä on Tunnearvoa ❤ 

Linkit vievät blogini postaukseen Hangon Keksistä sekä Vanhat Suomalaiset peltipurkit-blogiin jossa taas ansiokas esittely Pauligin maustepurkeista; käykää kurkkaamassa!



Pakko kysyä: oletko sinä joskus heittänyt/hävittänyt jotain tavaraa pois mikä on jälkeenpäin kaduttanut?



SMILING THAT HANGO`S BISCUIT