torstai 3. elokuuta 2017

Wanhat(t) opetustaulu (t)


 Kuka muistaa vielä sen ajan kun kouluissa käytettiin pahvisia opetustauluja. Kyllä, luit oikein. Pahvisia opetustauluja. Niillä opetettiin lapsosia tunneilla.Ennen piirtoheittimiä(jotka kuulemma nekin ovat jo vanhanaikaisia) puhumattakaan jostain videotykeistä vai mitä ne ovatkaan.

Jos olit järjestäjä luokassa sait hakea niitä yhdessä opettajan kanssa jostain varastosta.(Minä muistan vaikken ihan ikäloppu mielestäni vielä olekkaan...en ainakaan tunnusta.)




Nyt ne ovat taas suuressa suosiossa keräilijöiden ja sisustajien keskuudessa.Ja maksavat mansikoita, vaikkei litra/kilohinnalla myydäkkään. Halutuimpia ovat kuulemma Ebba Masalinin piirtämät opetustaulut.Hinnat liikkuvat satasissa.

Kuvahaun tulos haulle ebba masalin opetustaulu
kuva lainattu :oikeudet Divari Kangas
  "Ebba Masalin oli suomalainen taidemaalari, piirtäjä ja kuvittaja. Masalinin vanhemmat olivat Oulun läänin kuvernööri Gabriel Johan Masalin ja Emilia Masalin. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1892–1898."(törkeästi kopsattu Wikistä);Ebba (1873-1942) taiteili enimmäkseen kasviaiheisia juttuja.(ks.kuva)


Tämä ei ole Masalinin taiteilema taulu. Siksi kai sainkin sen kympillä plus postikulut nettikirppikseltä. Kukaan muu ei sitä halunnut (ainakaan sillä hetkellä). Minä halusin koska tämä sivuaa kotiseutuani.

Taulun reunassa lukee Osakeyhtiö F.Tilgmann,Helsinki 1914. Kansanopettajain O.Y "Valistus".Wanha taulu tämäkin ja kulmista saanut osumaa mutta ihan ymmärrettävää kun huomioi iän. Kuva on kuitenkin ihan hyvä ja ehjä ja värit kirkkaat.

"Opetustauluja painoi Suomessa muun muassa F. Tilgmannin Kivipaino. Uusi offset-tekniikka korvasi kivipainon 1950-luvulla. Tilgmannin kivipaino lopetti vuonna 1955 ja kymmenien tuhansien kivilaattojen kokoelma upotettiin mereen.Lähteet: YLE ETELÄ-KARJALA

Ihan kiva. Eipähän näitä enää paineta uudestaan.Tästä aiheesta saisi tarinaa enemmänkin mutta sitten postaukseni venyisi ja venyisi kuin purukumi...palaan aiheeseen ehdottomasti myöhemmin uudelleen!




Tältä näytti Kymijoen suu viime vuosisadan alusta. Tukin uittoa ja tehtaiden savua.

Ei kommentteja: