perjantai 18. huhtikuuta 2014

Karjalanpaistia, Karelian stew a la " Päivi"

  • meillä herkutellaan Pääsiäisenä perinteisellä Karjalanpaistilla, tosin sitä syödään myös jouluna ja yleensäkin pyhäruokana
  • Karjalanpaistiohjeita on varmaan 100 ja 1 ja jokainen on se ainoa oikea ja perinteinen :)
  • perusohjeessa on lihojen (luun) lisäksi porkkanaa,sipulia, suolaa ja laakerinlehtiä; jotkut jättää porkkanatkin pois.
  • tässä 1 ohje lisää; tätä meillä on tehty iät ja ajat ;) ja on tykätty :D
  • en laita mitään tarkkoja määriä,jokainen laittakoon syöjien ja halunsa mukaan :D
  • mutta kun kerran alkaa tekemään,kannattaa tehdä sitten reilu satsi! maku vaan paranee uudelleen lämmitettäessä ja tätä voi myös pakastaa (jos sitä jää) 
  • leikkimielisesti ristin ohjeen nimeni mukaan ; D

 

KARJALANPAISTIA A LA "PÄIVI"
Karjalanpaistia ;)


  1. hyvää karjalanpaistilihaa eli naudan- ja porsaanlihaa reiluina kuutioina
  2. porkkanaa
  3. lanttua
  4. palsternakkaa
  5. selleriä
  6. sipulia
  7. maustepippuria
  8. laakerinlehteä
  9. Knorrin fond du chef -lihaliemi/ suolaa maun mukkaan
  • paahda lihat n. 220 asteisessa uunissa uuninkestävässä vuuassa
  • käsittele sillä välin juurekset ja sipuli, kuori ja pilko kunnon suupaloiksi :)
  • kun lihat on paahtunut(vähän ruskistunut ja irtoaa nestettä) heitä sekaan juurekset,sipulit,pippurit ja laakerinlehdet maun mukkaan
  • vinkki: kaada vesi kiehautettuna koko komeuden päälle, saat kirkkaamman liemen :), niin että kaikki ainekset peittyvät hyvin
  • laita sekaan lisäksi knorrin fonduet(lihaliemet) maustamaan
  • heitä uuniin paistumaan ensin n. 200 astetta,siitä vähentäen lämpöä ja lopuksi n. 150 astetta hauduttaen
  • mitä kauemmin uunissa pienellä lämmöllä, sen mureampi ja muhevampi lopputulos, n. 2-4 tuntia(ei siis mitään pikaruokaa)
  • sekoittele välillä ja pidä huoli ettei kuivu kuitenkaan
  • tarkista maku
  • tarjoile keitettyjen perunoiden/ itsetehdyn perunamuussin kera

lopputulos
Hyvää Ruokahalua! Bon Appetit!

1 kommentti:

Nanni kirjoitti...

Kuulostaa ja näyttää niin hyvältä. Meillä kokkaillaan Karjalanpaistia yleensä viikonloppuisin, eipä sitä arkena oikein viitsi tehdä kun se on niin pitkä prosessi.