Minulla on maitoallergia ja Eviran mukaan aikuisilla harvinainen. Pikkulasten vaiva, sanoo moni. Haa! Mutta potee sitä moni isokin, tai sitten olen jäänyt ikuiseksi lapseksi. Oli niin tai näin, maitoallergia sotketaan monesti laktoosi-intoleranssiin. Maidoton mikä maidoton, mikään missä lukee ja sisältää proteiinia, kaseiinia tms maidon ainesosia ei käy. Tulee ripuli, tulee mahakipu, tulee oksennus.
Yhtähyvin voisi kyllä kysyä onko nykyajan lehmänmaito maitoa vai mitämaitoa. Jätän kysymyksen siihen itse kunkin pohdittavaksi.
Maitoallergiani saattaa johtua myös Crohnin taudista (krooninen,tulehduksellinen suolistosairaus) jota sairastan ts. olen herkistynyt maidon ainesosille koska vatsa muutenkin on No Can Do!
Ruokavalio on siis maidoton. Tosin voin kyllä syödä mm.juustoja, hapanjukurttia ja maitojauhetta sisältäviä elintarvikkeita vaihtelevalla menestyksellä. Kyllä Vatsa sen kertoo. Mutta raaka Maito on Poisonia eli Myrkkyä. Auts. Kaupassa meni aikaa yhdessä vaiheessa kun tavasin pientä pränttiä mitä mikäkin sisältää.
Muutenkin herkkähip eiku vatsaisena saa katsoa mitä syö. Ei käy hedelmistä appelsiini, kiivi,omenasta tulee masu kipeeksi samoin päärynästä. Eräässä vaiheessa elin melkein nuudeleilla ja marjoilla ja laihduin monta monta kiloa.No, veriarvotkin sunmuut olivat sitten päin punaista.(Eikä tarkoita punaista maitoa).Eipähän ole paino-ongelmia, jippii, kun ei voi syödä mitä vaan. Olen siitä poikkeava etten ole suklaan ystävä yäk enkä muutenkaan makea persoona.
Taisi trendinäkin jossain vaiheessa olla maidoton mutta itsellä se on olosuhteiden pakko. Jos ei halua sairastua.
Lopuksi voisin laittaa reseptin maidottomille:
Peltilihapiirakka
Ainekset: |
1 pkt | Sunnuntai Isoja Lehtitaikinalevyjä |
2 1/2 dl | Torino Ohrahelmeä |
4 | munaa |
1 | iso sipuli |
600 g | nauta-sikajauhelihaa |
3/4 tl | suolaa |
1 tl | maustepippuria |
1/2 tl | valkopippuria |
2 tl | paprikajauhetta |
Voiteluun:
munaa |
Ohje:
- Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Keitä Ohrahelmeä suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kevyesti ja valuta hyvin.
- Keitä munia 10 minuuttia. Jäähdytä munat, kuori ja hienonna.
- Kuori ja pilko sipuli.
- Paista jauheliha ja hienonnettu sipuli.
- Yhdistä jauheliha-sipuliseos, ohrahelmi, munat, suola ja mausteet. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
- Kauli toinen taikinalevy leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi. Nosta uunipellille ja levitä sille täyte tasaiseksi kerrokseksi.
- Kauli toinen levy suuremmaksi kuin pohja. Ota taikinapyörällä levyn joka sivulta ½ cm:n nauhat koristelua varten. Nosta levy täytteen päälle ja painele kiinni täytteeseen. Asettele taikinanauhat piirakkapaketin naruiksi ja rusetiksi. Voitele munalla ja pistele pintaa haarukalla muutaman kerran.
- Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 35 – 40 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin kullankeltainen.
Suruutta kopsasin ylläolevan ohjeen Raision Keittokirja-resepteistä. Tunnustan, en ole kokeillut TÄTÄ mutta tuohon tyyliin olen tehnyt omat peltilihapiirakat,tosin en tee mitään rusetteja tai koristeita vaan haarukalla reikiä ronskisti pintään.
Ja koska voisin koklata reseptiä itsekkin.Oletan ohjeen olevan käypä ;)
En aina tee just ohjeen mukaan ja munklailen mausteitakin sen mukaan mitä sattuu löytyy.
Olen sellainen "SitäSunTätä"-kokki :D
Päätän postaukseni tähän. Nyt alkoi tehdä mieli lihapiirakkaa!
2 kommenttia:
Nappaan tuon reseptin mukaani, koska rakastan lihapiirakkaa (tänäänkin söin!). :)
Kiva, nappaa pois! Kerro sitten oliko hyvää <3
Lähetä kommentti