Tykkäättekö pizzasta?🍕
Pauligin ja Myllärin parhaat pizzat-reseptivihko vuodelta 1977 tarjoaa useamman tavan leipoa pizza. Ohjeet ovat mielenkiintoisia näin nykyajan näkökulmasta katsottuna- ja pizzat runsaasti täytteitä pursuavia.
Miltä maistuisi maustesilakat ojennuksessa tai kananmuna-anjovispizza?
"Pizza on itseasiassa piirakka. Se on monipuolinen ja monimuotoinen suolainen ruoka lounaaksi, välipalaksi, päivälliseksi, iltapalaksi. Sen voi valmistaa melkein tyhjästä tai siitä voi tehdä juhlavan kokkitaidon näytteen. Pizzan viimeistelyssä voi mielikuvitustaan käyttää vapaasti...mutta yksinkertaisimmallaankin pizza on aina maittava." lainaus reseptivihkon etusivulta.
Ohjeet Maustesilakat ojennuksessa ja Kananmuna-anjovispizzan tekoon.
Maustesilakat ojennuksessa: täyte maustesilakkafileitä, suolakurkkua, tomaattia, rouhittua valko- ja maustepippuria, valkosipulipulveria( meiramia, tilliä), sinihomejuustoa( emmenthalia).
Pohja:
1,5 dl kuumaa vettä
1 rkl voita tai öljyä
1 tl hiivaa
hiven suolaa
3-4 dl jauhoja, vehnä ja kokojyväsämpyläjauhoja
paista 250℃:ssa noin 15 min.
Kananmuna- anjovispizza: täyte iso sipuli silputtuna, valkosipulinkynttä, purkillinen anjovista, keitettyä kananmunaa viipaleina, kaprista, valkopippuria, valkosipulisuolaa, monimaustetta, juustoraastetta, oreganoa.
Pohja:
1 dl vettä
nokare hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
paista 15 min. 250℃
"Ohjeiden mitat tarkoittavat tasamittoja. Pizzoja voit leipoa myös pakasteeseen- siitä niiden maku vain paranee, Juustoraaste lisätään vasta lämmittelyvaiheessa"
Kasvisyöjiä varmaan ilahduttaa Kevytkasvis ja Kasviskimara- pizzaohjeet.
Kevytkasvikseen tulee täytteeksi juustoraasteen lisäksi pakastepapuja, suolakurkkuja ja herkkusieniä.
Kasviskimaran täytteinä on pakastevihanneksia, porkkanakuutioita, purjoa ja paprikaa, papuja ja sipulia sekä voimakasta juustoraastetta.
Kaikissa kolmessa pizzassa on erilainen pohja.
Punainen paholainen: täyte tomaattia, ( tuoreita tai säilöttyjä). paprikaa( tai 2 pkt pakastepaprikakuutioita), mustaa pippuria, juustoraastetta, oliivia, oreganoa, rakuunaa.
pohja Punaiseen paholaiseen:
1 dl vettä
15 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2, 5 dl vehnäjauhoja
paista 15 min. 250 ℃
"Löysähköstä taikinasta tulee maukkaampi pizzapohja. Taikinaa on helppo käsitellä öljytetyin sormin."
![]() |
Keskiaukeamalla on kuva seuraavista runsastäytteisistä pizzoista: Kasviskimara, Muna-anjovispizza, Punainen paholainen, Herkuttelupizza ja Lasten suosikki.
Reseptivihkon etukannessa on kuva Italiano-pizzasta.
Italiano, Balkanin juhlat ja Yhden hengen pizza.
Italiano: täyte kuorittuja tomaatteja tai tuoreita, valkosipulinkynsiä, öljyä, juustoraastetta, savukinkkua viipaleina tai herkkusieniä, oreganoa, valkosipulisuolaa, persiljaa
Balkanin juhlat: täyte Balkanin Juhla-makkaraa, sipulia, paprika, tomaattia tai tomaattipyreetä, valkopippuria, basilikaa, meiramia, oreganoa, kermajuustoa siivuina.
Yhden hengen pizza: täyte tomaattipyreetä, keskikokoinen perunaa siivuina, iso sipuli renkaina, metvurstia siivuina, tölkkimaissia tai rasia pakastemaissia, oreganoa ja tai basilikaa, juustoraastetta.
Pohja Yhden hengen pizzalle:
1/2 dl haaleaa vettä
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
10 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja, osa miel. ruisjauhoja
paista 250 n.℃ 15 min.
"Vehnäjauhojen tilalla voit yhtä hyvin käyttää myös Myllärin kokojyvä- sämpyläjauhoseosta. Voit sekoittaa myös ruisjauhoja, jolloin pizzapohjasta tulee entistä ruokaisampi."

Kaalimaasta, Iltanälkäisille ja Lasten suosikki.
Kaalimaasta -pizzan täyte sisältää jauhelihaa, kaalia, monimausteita, tomaattiviipaleita, meiramia tai oreganoa, juustoraastetta ja porkkanaraastetta!
Iltanälkäinen laittaa omaan pizzaansa mm. jauhelihaa ja puolikkaan tuoretta kurkkua, sipulia ja juustoraastetta ynnä mausteet( suolaa, cayennepippuria pohjaan, täytteeseen rouhittua maustepippuria ja valkopippuria, suolaa).
Lasten suosikki-pizza
Pohja:
1 dl perunasosehiutaleita
1,5 dl lämmintä vettä
1 dl vehnäjauhoja
(1/2 tl valkosipulisuolaa tai paprikaa)
Täyte:
sinappia
8 nakkia
4 tomaattia
juustoraastetta
-Liuota perunasosehiutaleet lämpimään veteen, lisää öljy, valkosipulisuola ja jauhot.
- Levitä taikina reunalliseen uunivuokaan ja paista melkein kypsäksi.
. Levitä pohjan päälle sinappia,nakki- ja tomaattiviipaleet sekäviimeiseksi runsaasti juustoraastetta.
- Lämmitä pizza uunissa.
- Pizza voidaan tehdä lämmitystä vaille valmiiksi.
- Paistolämpötila 225 astetta.
"Jauhojen kosteuspitoisuus vaihtelee varastointiajasta ja- tavasta riippuen. Siksi ohjeissa ei ilmoiteta täsmällisiä jauhomääriä. Lisää jauhot taikinaan varovasti ja vähitellen."

Paula-palvelu opasti tuotteiden käsittelyssä ja säilyttämisessä, antoi ruoka- ja tarjoiluvihjeitä.
"Myllärin koekeittiö tutkii ja koeleipoo."
Mikä on sinun suosikkipizza?🍕😋
🍕Minun on Frutti di Mare/ Quattro Stagioni, Myös pizza missä on anjovista ja Aura-sinihomejuustoa iskee makuhermoon!(ilman keitettyjä kananmunia, kiitos).
🍕Olen tehnyt myös nakkipitsaa joka on oudoksuttanut monia, mutta on maistunut mm. meidän lapsille. Ruisjauhot pitsapohjassa on myös kokeiltu juttu ja sopii oikein hyvin!
🍕Vielä jäi monta hyvää ja mielenkiintoista ohjetta reseptivihkoon mutta ehkä niistä enemmän joskus seuraavassa postauksessa.
Bon Appetit!
10 kommenttia:
Anjovis pizzassa kuulostaa minun korviini aika kauhealta, enkä itse kyllä sellaista täytettä laittaisi. Minun suosikkipizzassani on paksu pohja, täytteenä kinkkua ja ananasta ja maltillisesti juustoa.
Saattaa kuulostaa mutta sopii yllättävän hyvin pizzaan, ainakin mielestäni, kannattaa kokeilla!. No nämä ovat makukysymyksiä😋🍕 Tuossa Pauligin ja Myllärin pizzaohjeissa on kyllä mielikuvitusta käytetty, ajatus maustesilakoista tai porkkanaraasteesta pizzassa on outo🙈
Heh, maustesilakat ojennuksessa. Meillepäin on suunnitteilla pizza automaatteja. Kai se joskus pitää testata.
No,miksei,toisaalta jos anjovistakin. Tai tonnikalaa.🤔🤭
Listaamistasi valitsisin varmaan Punaisen paholaisen. Itselleni on tärkeintä se, että pizzassa on Aurajuustoa ja ananasta. Muita täytteitä voi vaihdella. 😁
Olen nähnyt keittokirjan, joissa resepti alkoi "Irroita kanan höyhenet".
Jäisi minulta tekemättä. Samoin tuo anjovis-kananmunayhdistelmä jäisi syömättä
Punainen paholainen uppoaisi täälläkin. Ääni Aurajuustolle ja ananakselle🖐🏻😋
Ennen wanhaan piti kaikki tehdä alusta, nykyään vain kävelet markettiin ja ostat paketin kanaa( broileria). Joten niin jäisi minultakin😄 Anjovis pelkästään ilman kananmunaa olis hyvä, leivän päällisinä menisi molemmatkin.
Jos en ihan väärin muista, niin Roomassa käydessäni minun pizzassani oli juuri kananmunaa ja anjovista 🤔 Meitä oli neljän hengen naisporukka ja jokainen tilasi erilaisen pizzan, tarkoituksena, että maistellaan kaikkia. Minun pizzaa ei halunnut kuin yksi..
Minulle kelpaa periaatteessa kaikki, missä ei ole paprikaa.
Nuorena söin aina jauhelihapzzaa, en enää edes tiedä sen nimeä.
Mursu söi Frutti di Maren. Tuli päivä kun ostettiin pizzat kotiin ja Mursu sai houkuteltua maistamaan omaa pizzaansa. Kävikin sitten niin, että minä söin sen Frutti di Maren ja hän sen "mauttoman jauhelihalätyskän". Oma vikansa. Se oli viimeinen sitä lajia.
Miltä se pitsa maistui? Pitäisikö kokeilla🤔☺️ paprikaa laitan joka paikkansa,parempi kuin Tomaatti. Isäntä syö mitä pitsaa vaan. Nämä ovat niin makukysymyksiä.🍕😋
Lähetä kommentti