keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Wanha Keittokirja

  KEITTOTAITO,The old cookbook

ajan patinaa kirjan kansissa

on vanhan keittokirjan nimi. Löysin sen mummon kirjahyllystä ja sain lainaksi kotiin tarkempaa tutkimista varten. Kaikenkaikkiaan tosi mielenkiintoinen opus!

Keittokirjasta löytyy ruokaohjeita seuraavista 

- aamiais,illallis-ja väliruoat, keitot (mm. lihaliemi, maitokeitot,puurot),kalaruoat, krapuruoat, liharuoat, kastikkeet, eturuokien kanssa tarjottavat salaatit, kasvisruoat, jälkiruoat, leipomiset, juomat
-   sen lisäksi kerrotaan saippuan ja rasvan teko, säilöönpano(umpioiminen yms).
- kirjassa on 679 sivua + värikuvaliite (kuva alla) 
- ensipainos ja alkulause Tampereella kesäkuun 10 päivä 1932 WSOY

 

painovuosi ja tekijät
Keittokirja on vuodelta 1939 ja siitä huokuu sen ajan henki ja tyyli.Ruuatkin sen mukaisia.
Voi oli voita ja suolaa käytettiin, syötiin vasikanpaistia ja silliä. 
Ruokaohjeet ovat edelleen käyttökelpoisia jos niitä hiukan muokkaa nykyaikaan sopiviksi :)

Alla ote Keittotaito-kirjan eräästä reseptistä: 
kuvaa ei saatavilla ;)

" Paistetut utareet

Utareet,  1 dl korppujauhoja.
suolaa,   Paistamiseen:voita t. margariinia
1 muna                                                              
Utareet puhdistetaan,halkaistaan ja pannaan hiukan suolattuun veteen kiehumaan pehmeiksi. Kun ne on paloiteltu sopiviksi palasiksi, ne kastellaan vatkatussa munassa,kieritellään korppujauhoissa ja  paistetaan voissa tai margariinissa pannussa kauniin ruskeiksi joka puolelta. Tarjotaan kuumina.
Pääruoat: Perunat kasvikset ym.
Tähteet:
  Jäljelle jääneet utareet hienonnetaan ja käytetään munakkaitten,kuoriaisten, simpukankuorien ym. täytteenä t. palasiksi leikattuna voileivän päällä."

Tätä ruokaa lienet nykyään vähän vaikeampi tehdä jos ei asu maalla tai ole hyvinvarustettua lihatiskiä lähettyvillä. Eipä taida olla myynnisä missään...Olisi kiva tietää onko kukaan koskaan syönyt?


 
joulutorttujen muodostaminen
 "...ennen paistamista asetetaan tortut pellillä pakkaseen tai jäille ja paistetaan sitten hyvin kuumassa uunissa.Jos taikina on oikein huolella valmistettu ja leivottaessa on varottu sekoittamasta sitä, niin kohoavat tortut kauniina lehtisinä. Tarjotaan kuumina."
värikuvaliite vihanneksista
 Keittokirjassa oli myös värikuvaliite mm.linnuista ja kaloista
maissihiutaleita 30-luvulta,huom.pakkaus :)

sokerikakkuleivokset
 Ohje" Sokerikakkuleivokset 1:

6 munaa                             vaniljasokeria tai sitruunankuorta
6 rkl (150g) sokeria,            mausteeksi,
4 rkl ( 50g) vehnäjauhoja,   Kuorrutus: sokerivesikuorrutus
2 rkl (30g) perunajauhoja,   Koristeeksi: hedelmiä

Taikina valmistetaan samalla tapaa kuin sokerikakku. Pellille levitetään *valkoista paperia, joka voidellaan hyvin,taikina kaadetaan siihen ja levitetään tasaiseksi sekä kypsennetään hyvässä lämmössä. Leivoksen vähän jäähdyttyä leikataan se kahteen yhtäsuureen osaan, yhdelle levylle levitetään sosetta tai hedelmävoita ja toinen puoli nostetaan päälle.
 Sitten leivos kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella, saa vähän kuivahtaa , ja leikataan noin 9-10 cm:n pituisiksi ja noin 5 cm:n
levyisiksi palasiksi, jotka koristellaan hedelmillä. " 

*nykyään käytettänee leivinpaperia ;D

HUOM!reseptien kokeilut omalla vastuulla!en ota mitään vastuuta epäonnistumisista, mielipahasta, utareruuan tykkäämättömyydestä/ raaka-aineitten saamisen vaikeudesta tms joka nyt ei tullut mieleen :)
 
kaunis kahvipöydän kattaus
Kahvi ja sokerikakkuleivos, mikäs sen maistuvampaa .

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hieno opus :) Mutta nuo utareet jääköön kokeilematta !! Miulla löytyy hyllystä kans näitä klassikoita mm. Kotiruoka -keittokirja kotia ja koulua varten vm-44 ,ja on jo 16,painos.Vähemmän olen reseptejä testaillut. ;) Lisäksi Kotilieden lääkärikirja vm-31, toinen painos. Sairaanhoitajattarien oppikirjaksi I, vm-29, 2.painos ja Oppikirja sairaanhoitajattarille III, vm-21, 2.painos. Ja vielä Opin laskemaan, vm-53, ilmeisesti eka painos... Ja onpa noita muitakin tullut perittyä milloin mistäkin :)

Päivi kirjoitti...

:) Nuo vanhat kirjat ovat vaan ihania. Tuo sh oppikirja v. 29 olis mielenkiintoinen ;) Kyllähän noita on kerääntyny joitakin ja joskus tulee lueskeltuakin. Varmaan plogissani esittelen joitakin :)