KEITTOTAITO,The old cookbook
ajan patinaa kirjan kansissa |
on vanhan keittokirjan nimi. Löysin sen mummon kirjahyllystä ja sain lainaksi kotiin tarkempaa tutkimista varten. Kaikenkaikkiaan tosi mielenkiintoinen opus!
Keittokirjasta löytyy ruokaohjeita seuraavista
- aamiais,illallis-ja väliruoat, keitot (mm. lihaliemi, maitokeitot,puurot),kalaruoat, krapuruoat, liharuoat, kastikkeet, eturuokien kanssa tarjottavat salaatit, kasvisruoat, jälkiruoat, leipomiset, juomat- sen lisäksi kerrotaan saippuan ja rasvan teko, säilöönpano(umpioiminen yms).
- kirjassa on 679 sivua + värikuvaliite (kuva alla)
- ensipainos ja alkulause Tampereella kesäkuun 10 päivä 1932 WSOY
painovuosi ja tekijät |
Voi oli voita ja suolaa käytettiin, syötiin vasikanpaistia ja silliä.
Ruokaohjeet ovat edelleen käyttökelpoisia jos niitä hiukan muokkaa nykyaikaan sopiviksi :)
Alla ote Keittotaito-kirjan eräästä reseptistä:
kuvaa ei saatavilla ;) |
" Paistetut utareet
Utareet, 1 dl korppujauhoja.
suolaa, Paistamiseen:voita t. margariinia
1 muna
Utareet puhdistetaan,halkaistaan ja pannaan hiukan suolattuun veteen kiehumaan pehmeiksi. Kun ne on paloiteltu sopiviksi palasiksi, ne kastellaan vatkatussa munassa,kieritellään korppujauhoissa ja paistetaan voissa tai margariinissa pannussa kauniin ruskeiksi joka puolelta. Tarjotaan kuumina.
Pääruoat: Perunat kasvikset ym.
Tähteet:
Jäljelle jääneet utareet hienonnetaan ja käytetään munakkaitten,kuoriaisten, simpukankuorien ym. täytteenä t. palasiksi leikattuna voileivän päällä."
Tätä ruokaa lienet nykyään vähän vaikeampi tehdä jos ei asu maalla tai ole hyvinvarustettua lihatiskiä lähettyvillä. Eipä taida olla myynnisä missään...Olisi kiva tietää onko kukaan koskaan syönyt?
joulutorttujen muodostaminen |
värikuvaliite vihanneksista |
maissihiutaleita 30-luvulta,huom.pakkaus :) |
sokerikakkuleivokset |
6 munaa vaniljasokeria tai sitruunankuorta
6 rkl (150g) sokeria, mausteeksi,
4 rkl ( 50g) vehnäjauhoja, Kuorrutus: sokerivesikuorrutus
2 rkl (30g) perunajauhoja, Koristeeksi: hedelmiä
Taikina valmistetaan samalla tapaa kuin sokerikakku. Pellille levitetään *valkoista paperia, joka voidellaan hyvin,taikina kaadetaan siihen ja levitetään tasaiseksi sekä kypsennetään hyvässä lämmössä. Leivoksen vähän jäähdyttyä leikataan se kahteen yhtäsuureen osaan, yhdelle levylle levitetään sosetta tai hedelmävoita ja toinen puoli nostetaan päälle.
Sitten leivos kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella, saa vähän kuivahtaa , ja leikataan noin 9-10 cm:n pituisiksi ja noin 5 cm:n
levyisiksi palasiksi, jotka koristellaan hedelmillä. "
*nykyään käytettänee leivinpaperia ;D
HUOM!reseptien kokeilut omalla vastuulla!en ota mitään vastuuta epäonnistumisista, mielipahasta, utareruuan tykkäämättömyydestä/ raaka-aineitten saamisen vaikeudesta tms joka nyt ei tullut mieleen :)
kaunis kahvipöydän kattaus |
Kahvi ja sokerikakkuleivos, mikäs sen maistuvampaa .
2 kommenttia:
Hieno opus :) Mutta nuo utareet jääköön kokeilematta !! Miulla löytyy hyllystä kans näitä klassikoita mm. Kotiruoka -keittokirja kotia ja koulua varten vm-44 ,ja on jo 16,painos.Vähemmän olen reseptejä testaillut. ;) Lisäksi Kotilieden lääkärikirja vm-31, toinen painos. Sairaanhoitajattarien oppikirjaksi I, vm-29, 2.painos ja Oppikirja sairaanhoitajattarille III, vm-21, 2.painos. Ja vielä Opin laskemaan, vm-53, ilmeisesti eka painos... Ja onpa noita muitakin tullut perittyä milloin mistäkin :)
:) Nuo vanhat kirjat ovat vaan ihania. Tuo sh oppikirja v. 29 olis mielenkiintoinen ;) Kyllähän noita on kerääntyny joitakin ja joskus tulee lueskeltuakin. Varmaan plogissani esittelen joitakin :)
Lähetä kommentti