Päivin Oma Plogi- Etusivu

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Makeispeltirasialista osa 1-6

Uuden vuoden kunniaksi juolahti mieleeni tehdä listaa ja esittelyä omistamistani kotimaisista makeispeltirasioista....Siitä tuskin koskaan tulee aivan täysin kattava eikä ole tarkoituskaan mutta olisi hienoa jos siitä olisi apua jollekin esim. tunnistamisessa! Itse en ole ainakaan vielä sellaiseen luetteloon törmännyt, ehkä sellaisen joku on jo tehnyt? Linkitän/ kuvaan ja teen uudelleen tänne jo aikaisemmista postatuista makeispeltirasioista, joista suurin osa on Chymos-tehtaan valmistamia. Koitan laittaa kuvan lisäksi valmistusvuoden, nimen,  yms jos tiedän sekä maksamani hinnan. Kirppareilta saattaa edelleen tehdä löytöjä ja saada kirppishintaan eli 2-10 e riippuen mm. kunnosta ja koosta. Itse olen näistä maksanut suunnilleen 5e- 20e. Päivitän tietoja aina sen mukaan kun jotain uutta selviää. Ja jos te hyvät blogin lukijat tiedätte jotain näistä saa kommentoida ja kertoa, kiitos! Samoin oikaista jos löydätte virheellistä tietoa.


Kunnian saa aloittaa viimeisimpiä hankintoja oleva Hellaksen valmistama "karkkiboksi" joten tuumasta toimeen!

 

 1.HELLAS PELTIRASIA " KAARISILTA"


Hieno "kultaraameilla" kehystetty kylämaisemakuva, wanhan ajan tunnelmaa, isokokoinen 31 cm x23 x7 cm, saranakannella, valmistusvuosi???? mutta itse veikkaisin 1960-luvulta. 30 e yhteensä maksoin tästä ja allaolevasta rasiasta. Yleiskunnoltaan siisti muutamaa naarmua lukuunottamatta mutta sisältä ruosteeton ja kiiltävä.

2. CHYMOS "METSÄSTÄJÄT"

 Isokokoinen peltirasia tämäkin; 24cm x 16cm x7cm värikkäällä Metsästäjät-aiheisella kuvalla. Rasian sivut ovat punaisella sametilla päällystetty,irtokannella. Peltirasian pinnassa on ajan patinaa tottakai mutta sisältä hienossa kunnossa. Valmistusvuosi hakusessa....

 

3. CHYMOS "HEVOSET"

 Tämä peltirasia on suosikkini ja myös viimeisimpiä hankintoja. Vauhdikas hevostroikka vähän nahkapintavaikutteisella saranakannella.Kannen pinnassa pieni lommo joka kuvassakin näkyy mutta muuten yleisilmeeltään siisti,24 x16 x5 cm. Tarrakin on pohjassa paikallaan.Tämä kustansi minulle n. 21 e postituskuluineen.


 

4. CHYMOS "RITARI"

 Tämä komistus on samettipintainen ja "kullatulla" Ritarilla koristeltu isokokoinen peltilaatikko: n.24 x 24 x 6 cm. Kuvista näkee kunnon ja maukkaat yksityiskohdat.Vv? Muistaakseni maksoin "kipurahoja" tästä n. 15 e.+ postituskulut. Sametti on vaan siitä kiva että se kerää pölyä!(Näkyy kuvassa).


 

 5. CHYMOS " KASBASH"?

 Tässä vähän erilainen kaunis, pyöreä, itämaisvaikutteinen peltipurkki, 5 e. En ole ihan varma onko Kasbash, saa vinkata. "Melkein täydellinen".Halkaisijaltaan 6,5cm.
6. SERES "AARRESAARI"

Paikalliskirpun Päivän Löytö, olkaa hyvä. Maksoin 10e. Seres oli pieni makeistehdas Turussa, jossa valmistettiin mm. Sisu-pastilleja.

Kaunis ja erikoinen (harvinainen?) peltirasia. Koko 17 cm x 13 cm x 8,5 cm. Saranakannella (joka hiukan prakaa).Pohjatarra paikalla.

Luulen että kaikki edellä esitetyt peltilootat ovat ainakin 40-50 vuotta vanhoja.

Aikaisempia Chymoksen peltirasioita esittelyssä löytyy TÄÄLTÄJATKUU...

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei, tuo Hellaksen Kaarisilta peltirasia on kaunis. Etsiskelen sitä omiin kokoelmiini. Minulla on jo 5 erilaista Hellaksen tähän sarjaan kuuluvaa rasiaa; Mona Lisa, Metsäretki, Idylli, Iltarusko ja yksi nimetön (se esittää sisäinteriööriä ja ihmisia pöydän ympärillä istumassa tai seisomassa). Lisäksi on olemassa vielä seitsemäs jossa on kauniita kukkia maljakossa. Nämä eivät taida olla 1960-luvulta koska olen saanut tuon Metsäretken joululahjakso joskus 70luvun lopulla tai ihan 80luvun alussa. Ihania ovat ja aika harvinaisa ja kun niitä on myynnissä niin niistä saa pulittaa 25-30€ kappaleelta. Terveisin Marita Laine

Päivi kirjoitti...

Hei Marita, tämä vastaukseni nyt tulee tyhmästi viiveellä, täytyy tihentää taas tätä bloggailua.Mutta kiitos, löysin omani Facebookin Peltipurkkikirppis-ryhmän kautta, vielä puuttuu monta,mutta hissukseen keräilen ja koitan löytää paikkani niille. Ihania ovat ja edelleen kelpoja käyttöön.Joo maksaa saa mutta mitäpä ihan ilmatteeksi saisi ja harrastukset aina maksaa,hih. Sinullahan sitten on jo oiva kokoelma,oi.
Mukavaa kesää ja kiitos kun piipahdit blogissani ja jätit kommenttia.
trv.Päivi

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tuo Chymoksen Kasbahiksi epäilemäsi rasia on nimeltään Marokko ja se on ollut joulutuote vuonna 1965.

Päivi kirjoitti...

Heips Anonyymi! Kiitos tieodosta! Korjaan sen blogiini, siis Marokko! Majailee tätä nykyään Pojan vitriinissä! Muksua uuden vuoden jatkoja!

SUOSITTELEN

Wanhoja savukerasioita

Eilen keskiviikkona tuli käytyä "kylillä". Täällä mökkikunnassa on yksi kirppispaikka jossa tulee piipahdettua aina kun tulemme...

KATSOTUIMMAT