Oma blogiluettelo

Lukuaika- laskuri

Päivän Sitaatti🌹

🌸 ❤️

PoP-Kalenteri

Vko MaTiKeToPeLaSu

tiistai 6. toukokuuta 2025

Burgundinpata

Burgundinpata 

                                   

Pian on Äitienpäivä ja sunnuntaiksi ajattelin tehdä Burgundinpataa Yhteishyvän ohjeella. 

Burgundinpata eli ranskalaisittain Boeuf Bourguignon on helppo tehdä; tarvittavat ainekset vain isoon pataan muutamien valmistus vaiheiden jälkeen ja uuniin hautumaan. Mitä kauemmin matalalla lämmöllä hautuu, sen mureampaa ja maukkaampaa.


Jos sinulla ei ole punaviiniä. voit jättää sen poiskin. Keskustelua on tosin käyty onko ruoka enää Burgundinpataa jos siinä ei ole punaviiniä?

Lihaliemikuution olen korvannut lihaliemifonduella. Valkosipulia en ole pusertanut vaan ison keittiöveitsen lappeella olen "puristanut" kuoret pois( ne irtoaa näin tosi hyvin) ja heittänyt niine hyvineen pataan. Siis ne valkosipulit, ei kuoret.

Tarvitset naudanlihaa, pekonia, herkkusieniä, lihalientä, ruokaöljyä, punaviiniä, porkkanaa, tomaattisosetta, vehnäjauhoja, sipulia, valkosipulin kynttä, laakerinlehti, timjamia, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Haudutetaan 180© n. 1,5h.


Ohjeita on monia mutta Burgundinpadan olen valmistanut Yhteishyvän ohjeella ja ihan kelvolliseksi havainnut😋.Ohje kokonaisuudessaan löytyy alhaalta.
Alkuperäisen linkin löydät ruokaohjeen lopusta ja pari muutakin Burgundinpadan ohjetta vertailun ja maun vuoksi. 


Ainekset
1 kg
naudan sisä- tai ulkopaistia
3 rkl
rypsiöljyä
2 rkl
Vehnäjauhoja
1 tl
Suolaa
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
4 dl
Vettä
3 dl
Punaviiniä
1 kpl
lihaliemikuutio
3 rkl
Tomaattisosetta
1 kpl
Laakerinlehti
200 g
(1 rs) herkkusieniä
3 kpl
Porkkanaa
6 - 8 kpl
pientä sipulia (tai 3 isoa)
2 kpl
Valkosipulin kynttä
140 g
(1 pkt) Pekonia
1 tl
Timjamia

Valmistus

1

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruoanlaittoa. Leikkaa liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat kolmessa erässä kuumalla pannulla. Palojen tulee saada kunnolla väriä. Laita lihat pataan.

1 kg
naudan sisä- tai ulkopaistia
3 rkl
rypsiöljyä
2

Sekoita vehnäjauhot, suola ja pippuri lihapaloihin. Kaada vesi ja punaviini pataan. Lisää liemikuutio, tomaattisose ja laakerinlehti. Hauduta 180-asteisessa uunissa kannen alla noin 1 tunti.

2 rkl
Vehnäjauhoja
1 tl
Suolaa
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
4 dl
Vettä
3 dl
Punaviiniä
1 kpl
Laakerinlehti
3 rkl
Tomaattisosetta
1 kpl
lihaliemikuutio
3

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori sipulit. Leikkaa isot sipulit muutamaan osaan.

200 g
(1 rs) herkkusieniä
3 kpl
Porkkanaa
6 - 8 kpl
pientä sipulia (tai 3 isoa)
4

Kuutioi pekoni ja ruskista kuutiot pannulla. Lisää sienet ruskistamisen loppupuolella ja anna niiden saada vähän väriä.

140 g
(1 pkt) Pekonia
5

Lisää pekoni, herkkusienet, porkkanat ja pikkusipulit pataan. Puserra sekaan valkosipuli ja lisää timjami. Anna padan hautua 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

2 kpl
Valkosipulin kynttä
1 tl
Timjamia


alkuperäinen ohje Yhteishyvä:  https://yhteishyva.fi/reseptit/burgundinpata/recipe-538

https://www.alko.fi/juoma-ruoka/resepti/burgundinpata/ alko



10 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Kaikki tuollaiset pataruoat on niin mukavia kun tulevat "itsekseen" kunhan saa ainekset ensin pilkottua pataan. Ja myös hyviä vieratarjottavia kun pata saa muhia rauhassa vaikka vieraiden tulo vähän viipyisikin.Eikä sido emäntää keittiöön :-).

Sude kirjoitti...

Ai kun kuulostaakin herkulliselta ja helpolta valmistaa. Taidampa minäkin tehdä äitienpäivävieraille tuota, vaikka olivatkin toivoneet makaronilaatikkoa.😆 Jauhelihaa ei meidän kylältä näköjään saa tällä hetkellä eikä makaronilaatikko ilman sitä ole mistään kotoisin. Kiitos vaan vinkistä

Hanni kirjoitti...

No juuri pähkäilen, mitä kokkaan äitienpäivänä, jokin pataruoka olisikin hyvä. Syömässä näillä näkymin 6 henkeä plus vauva, jolla on omat eväät.. Olen tehnyt burgundin pataa, sekin voisi olla vaihtoehto, tosin ilman punaviiniä, kun se 9-vuotias voi vierastaa makua (tiedän ettei siinä alkoholia ole kypsennyksen jälkeen). Kiitti vinkistä! Näyttää maukkaalle.

aimarii kirjoitti...

Kiitos ohjeesta.Pataruokien kanssa pääsee helpommalla kokkaamisen tohinalla.

Päivi kirjoitti...

Hei Terhi! 💗Totta, siksipä tykkään tehdä pataruokia, ajoissa kun aloittaa pilkkomisen ja valmistelun niin siellä se uunissa hautuu ja muhii, kunhan muistaa välillä kurkkaa ettei kuivu.😄

Päivi kirjoitti...

Hei Sude💗 Herkullista se onkin jos tykkää valkosipulista ja muista ainesosista, onpahan vaihtelua esim. Karjalanpaistiin mitä meillä syödään jouluna ja välillä muulloinkin. Pataruuat ovat siksi helppoja että sinne voi laittaa melkein mitä vaan lihaa ja höysteitä ja sitten vain antaa rauhassa muhia. Kyytipojaksi perunoita niin nam, muuta ei tarvita.😋 Täälläkin on olleet jauhelihahyllyt tyhjinä😳 Eipä tehdä paljon jauheliharuokia.

Päivi kirjoitti...

Hei Hanni💗 Kiitos ja kiva jos sait idean tynkää tästä🥰 Täälläkin lapsenlapsi 9 vee vähän vierastaa tuommoisia makuja niin laitan vain lihalientä mausteeksi. Isommalle porukalle pataruuat yleensäkin ovat siksi hyviä kun saa kerralla tehtyä ison annoksen.

Päivi kirjoitti...

Hei aimarii ja kiitos💗 Meillä ollaan juututtu Karjalanpaistiin vaikka on niin monta ihanaa perinteistä pataruokaa kuten Stroganoffia ja Palapaistia. Liha on vain nykyään niin kallista ettei ihan joka viikko raaski ostaa mutta näin juhlapyhinä täytyy herkutella! En ole mikään mestarikokki mutta pataruuat ovat yleensä semmoisia että niissä onnistuu kunhan ei päästä kuivumaan. ( Niinkin on käynyt). Ison satsin kun tekee sitä syö monta päivää ja voi pakastaakin. Lämmitys vain parantaa makua.

MarMa kirjoitti...

Yöksi uuniin ja aamulla syömään.

Päivi kirjoitti...

Hei MarMa siinä ajassa ehtiikin hautua ihanan kypsäksi😋