Laskutikut eli laskuviivaimet opettivat ennen matematiikkaa oppilaille kouluissa ja liike-elämässä.
"Laskutikku eli logaritminen laskuviivain* on tekniikan ja liike-elämän avuksi luotu väline, jolla helposti ja nopeasti voidaan likimääräisellä, mutta käytännössä riittävällä tarkkuudella ratkaista monia vaivalloisia laskutehtäviä."⁕
Laskutikun historiasta ( hyvin)lyhyesti:
"Jo 1600-luvulla sen rakenteen periaate kehittyi, kun Gunter 1620 laati logaritmisen asteikon, Oughtred keksi käyttää kahta toisiaan pitkin siirrettävää asteikkoa, ja viimein Partridge 1657 konstruoi ensimmäisen laskutikun"⁕
Valtion lentokonetehdas Tampere on valmistanut puisen laskuviivaimen. Laskutikku on vielä käyttökelpoinen, vain kehys puuttuu ja se on mieheni isän peruja.
P.I. Korhonen Laskutikun käyttö on painettu v. 1948, Kauppa- ja Teollisuusministeriön ammattikasvatusosaston julkaisu.
"Koska kotimainenkin teollisuus on laskenut liikkeelle ensimmäiset tuotteensa tältä alalta, lienee suotavaa julkaista lähinnä itseopiskelijalle tarkoitettu laskutikun käyttöä käsittelevä kirjanen."⁕
Kirjanen antaa ohjeita myös laskutikun hoitoon.
Huomioi ohjeet tupakoitsijoille.
Koulu- ja opiskeluaikoinani 1970- luvun lopulla ja 1980- luvun alussa ei enää käytetty laskutikkuja. Olin muutenkin huono matematiikassa joten kaikenlaiset potenssilaskut, logaritmit ja trigonometriset asteikot ovat vallan kauhistus.
Oletko sinä joutunut opettelemaan laskutikun käyttöä?
24 kommenttia:
Laskutikku on tuttu, minulla taisi olla punavalkoinen muovikuori. Oli kyllä todella kätevää laskea tikulla, tykkäsin.
Laskutikkua olen käyttänyt ja lapsuudesta muistan kuinka isä käytti sujuvasti tikkua, johon hänellä oli nahkainen kotelo ja tikku oli aina povitaskussa.
SuSuPetal💗Kiva kuulla👍, itse en ole koskaan laskenut enkä opetellut, olin huono matikassa muutenkin😂
Hei HennaMar💗 Kiitos kun kerroit muistoistasi🥰
Onpa sinulla aarteita! Puiset vanhat esineet ovat jotenkin aivan erityisiä. 💗
Mielenkiintoista että kommentoijat muistavat käyttäneensä laskutikkua. Minä en muista, vaikka iän puolesta on mahdollista, että olen käyttänyt. 😀 Helmitaulut muistan ja vanhemmillani olleen mekaanisen "laskimen", jota käytettiin erityisen tikun kanssa. Hitsi, se olisi pitänyt tallettaa...
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja mukavaa viisuiltaa! 🎶
Isäni oli laskutikun ystävä ja hänelle tuikitärkeä. Hänellä oli sellainen valkoinen muovinen versio. Sitä hän käytti aina rakennushommissa ja veroilmoitusta tehdessä :-). Isä yritti minullekin sen käyttöä opettaa , mutta matikka ei minua koskaan kiinnostanut enkä siis oppinut laskutikun ihmeellistä maailmaa.
Matikasta luistelin jotenkuten lukionkin läpi :-). Ilman laskutikkua tai laskintakaan. Sellaisia ei juurikaan ollut ; minulla ainakaan.
Hienot laskutikut sinulla!
Meillä on laskutikku, sellaisessa ruskeassa nahkakotelossa. Se on Mursun laskutikku, en muista mistä hän on sen saanut.
Isälläni laskutikku jota hän myös osasi käyttää, en vain tiedä mihin se on kadonnut. Häneltä olen saanut kirjan Käytännön laskutaito, jonka mukana hän laskutikun sai ja jonka avulla itsekin voisin oppeja virkistää - Isä opetti minua käyttämään laskutikkua käyttämään, mutta käyttämättömyys on ruostuttanut taidot.
Ihanaa Päivi, kun teet postauksia näistä vanhoista - mutta niin tutuista esineistä!
(https://www.finlandiakirja.fi/fi/jouko-ketonen-kaytannon-laskutaito-0232176)
Minun pitäisi osata laskea, olen laskentatoimen merkonomi, siis kirjanpitäjä - nykyään kyllä pidän kirjaa vain lukeakseni 😉😉
Varsinaisia kirjanpitäjän töitä en ole koskaan tehnyt, mutta laskutuksesta jäin tk-eläkkeelle.
Äiti opetti minulle kouluun lähtiessäni yhden tärkeän asian ja sen opetin Pojalleni:
"Sen verran pitää oppia laskemaan, että osaa tilinauhansa tarkistaa ja palkka maksetaan niin kuin pitääkin."
Kouluaikana minulla on ollut llogaritmitaulukot ja laskutikku. Olin valinnut matamatiikkalinjan. Vieläkään en tajua, miksi. Onneksi selvisin siitä, tosin kaikki on haihtunut päästä.
Sinulla on taas kiinnostava aihe puitavana.
Kiitos Sara💐 Välillä nämä aarteet unohtaa laatikon pohjalle kunnes laatikoita siivotessa tupsahtavat esiin. 😄
Kiitos Terhi💐Ihana muisto sinulla isästäsi💗 Itsekin ollut aina huono matematiikassa, onneksi pojat ovat tulleet isäänsä😄
Kiitos Pöllö💗💐 ja kiitos muistoistasi! Ihanaa jos tykkäät näistä postauksista ja kiinnostaa💗Etsin aiheita joista tykkään itsekin ja ehkä laitan välillä kauheasti tietoa ja linkkejä🙈 Ja kiitti linkistä Finlandiakirjaan!
Tuo on totta, aina pitää sen verran osata laskea että tilinauhan osaa tarkistaa👍
Kiitos aimarii💐💗Kiva jos tykkäsit postauksestani💗
Kaikille toivotan yhteisesti hyvää viisuiltaa! 🥳👍 Toivotaan Suomelle hyvää sijoitusta!🌟
Olenpa hyvinkin käyttänyt laskutikkua kouluaikoinani. Se oli mielestäni tosi hieno laite, mutta enää en osaisi sitä käyttää, eikä minulla sitä enää olekaan.
Minä sain isältäni hänen vanhan laskutikun, mutta en osaa käyttää sitä eikä isänikään enää muistanut.
Hei Kristiina K🌺 tiedät ainakin miten toimii,itselläni ei hajuakaan. Mieheni sanoi samaa ettei osaisi enää käyttää. Oli varmaan hieno
ja kätevä laite aikoinaan.
Hei Rva Kepponen🌺 onko minkälainen? Varmaan siinä käy niin että jos ei ole tarvinnut käyttää niin unohtaa. En minäkään osaa kun ei ole tarvinnut.
Kiitos Päivi 😊
Katselin kirjaa ja laskutikkua ja todettiin Mursun kanssa, että laskutikku on uudempaa mallia, kuin mille tuo Käytännön laskutaito on tehty. Harjoittelu on siis vaikeaa, kun ohjeet on tehty yksinkertaisemmalle laskutikulle kuin tuo mikä meillä on.
Nyt harmittaa suuresti ja vielä enemmän, että isän laskutikku on kadonnut vuosien saatossa.
Heips Pöllö. ymmärrän harmistuksesi, monta esinettä on kadonnut jotka olisi halunnut säästää. Toisaalta sitä ihmetellyt miten jotkut tavarat taas ovat säilyneet ja kulkeneet mukana vuosikymmenten ajan.
Enpäs ollut kyllä ennen kuullutkaan laskutikuista. Aina oppii jotain uutta!
Aliel💗👍
Laskutikku on edelleen tallessa. Se oli mun mielestä ihan superkiinnostava kapine. Rakastan sitä vieläkin.
Tuli mieleeni, että kun ollaan samaa ikäluokkaa, niin miksiköhän meillä sitten tätä vielä käytettiin ja opeteltiin. Muistaakseni lukiossa oli oikein matikan tunteja, joilla piti käyttää laskutikkua laskimen sijaan.
Enpäs osaa sanoa, olen 64-syntynyt ja peruskoulun käynyt, ei meillä enää laskutikkuja ollut ja lukiota en ole käynyt. 😳 Oliko jotain paikkakuntaeroja sitten?
Lähetä kommentti