Päivin Oma Plogi- Etusivu

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Venäläinen Tula-samovaariOnnistuin kerrankin tekemään (ainakin mielestäni) melkoisen Kirppislöydön!Vitosella (5e) löysin vanhan sähkökäyttöisen samovaarin,jossa kaikki osat tallella ja myös sähköjohto. Sen toimivuutta en ole vielä uskaltanut kokeilla.(Eikä varmaan kannatakkaan,näissä vanhoissa samovaareissa on kuulemma maadoittamattomat johdot).Toisaalta sisäpuolelta on jo sen verran ajan "hapettama", että elintarvikekäyttöön siitä tuskin enää on.Tuo kummallisen näköinen koukeromerkintä tarkoittaa että samovaari on valmistettu Tulassa, Venäjällä.Sen alla on samovaarin valmistusvuosi 1964; sattumoisin sama kuin oma syntymävuoteni:) 

Koitin netistä etsiä vastaavaa mutta vuodelta 1964 en onnistunut löytämään yhtään, näitäkin on erimallisia ja eri vuosilta. Ensimmäiset samovaarit olivat hiilikäyttöisiä.Kaikkein vanhimmista on jo hintapyyntö ainakin ebayn mukaan useita satasia,ehkä ulkomailla näiden arvostus on suurempi kuin Suomessa?Löysin tiedon että " ensimmäisenä samovaarin teollisen tuotannon aloitti 1700-luvun loppupuolella venäläinen Fjodor Lisitsyn Tulan kaupungissa, joka sijaitsee 165 kilometriä Moskovasta etelään. "
lainaus  oheisen linkin takaa Venäjäblogista.

Samovaarien "kulta-aika"lienee Suomessakin ollut 1970-80 luku kun näitä kannettiin selkä vääränä matkamuistoina Leningradista ja Moskovasta...?

 (Kuten Maatuska-puunukkeja, huiveja ja balalaikkoja)Isomman samovaarilöydön innoittamana kaivoin hyllystä jo kieltämättä hiukan pölyyntymään päässeet hauskat pikkusamovaarit.Näistä on hävinnyt osia ajan saatossa.Koristeeksihan nämä on tarkoitettu ja siinä tehtävässä toimii silti mainiosti :)

Kotonani oli 1970-luvulla myös samovaari jolla isän kanssa ainakin kerran keitettiin teet. Se oli isompi ja siinä oli valkoiset "kahvat" ja nuppiosat.

Onko kotonasi samovaari? Tiesitkö että sana samovaari tarkoittaa itsekseen keittäjää
( ven.samo=itse,varit=keittää)? 

kuvausrekvisiittana:
 Lomonosovin Kukko-kupit ja lautanen
Maatuska-huivi pöytäliinana
vanha venäläinen teerasia 1970-luvulta
balalaikka 1970-luvulta 
Maatuska-puunuket( ven. Babuschka = isöäiti)
Tula samovaari v.1964 
peltitarjotin (vaikka hopeiselta näyttää...) 

Ei kommentteja:

SUOSITTELEN

Wanhoja savukerasioita

Eilen keskiviikkona tuli käytyä "kylillä". Täällä mökkikunnassa on yksi kirppispaikka jossa tulee piipahdettua aina kun tulemme...

KATSOTUIMMAT