Päivin Oma Plogi- Etusivu

perjantai 28. elokuuta 2015

Chiliamatöörin sadonkorjuu vihdoinkin!

Voiko nahistunutta Chiliä syödä?


Vihdoinkin! On aika korjata chilisatoni. Lombardo Annuum (tai joku) tuotti huimat 5 podia, hiukan jo ehtivät nahistua,kuten kuvassa näkyy mutta potkua löytyi silti. Ainakin minun suuhun. Kummatkin lähisiwan Ruukkuchilit tuottivatkin jo hiukan enemmän ja makuun totuttua oli ihan hyviä (kun ei vielä paremmasta chilipaprikasta tiedä).


Herrkuva, kuva tehostettu vähän Picasalla

Tarpeeksi? kuitenkin että voin koittaa kuivattamista kiertoilmauunissa. Ajatus että teen niistä sitten chilijauhoa jota voin iloisesti ripotella joka ruokaan Isännän tietämättä.
(isäntä ei tykkää chilistä, lat. huomautus)

Chilikuvaaja EI ole uunissa


Ohjeen chilien kuivattamiseen löysin Puutarha. net <----(klik) sivulta:


Kuinka chilisato säilötään?

Chilien kuivaaminen:


Uunissa kuivattavat chilit puolitetaan, levitellään ritilöille ja laitetaan korkeintaan 50 °C uuniin. Riittävän ilmankierron voi varmistaa vaikka laittamalla luukun väliin puulastan. Ritilöiden paikkaa on myös hyvä välillä vaihdella, jotta chilit kuivuvat tasaisesti. Kuivumisaika vaihtelee chilien koon ja kuoren paksuuden mukaan, 10-14 h välillä. Chili on tarpeeksi kuiva, kun se rapsahtaa poikki taitettaessa. Paksukuoriset chilit on paras kuivata kuivurissa.

VINKKI! Ohutkuorisia chilejä voi myös ilmakuivata; pujottele chilit parsinneulan avulla lankaan ja ripusta kuivumaan ilmavaan paikkaan!

Kopioitu härskisti suoraan kyseiseltä sivulta.


Samaiselta sivustolta löytyvät vinkit myös chilin pakastamiseen, savustamiseen ja etikkaan säilöminen.Käykää lukasemassa jos alkoi kiinnostaa.

Ehkä sähkölaskun kannalta olisi tullut halvemmaksi pujotella lankaan ja ilmakuivattaa mutta koskapa ei ole parsinneulaa eikä lankaa eikä jaksua niin työnsin uuniin. Niin eikä ole kuivuria.Koska olen harrastelija ja amatööri, niin siksi.

Onneksi oli edes (uusi) uuni, jossa kiertoilmatoiminto.

Neuvoivat laittaa jotain uuniluukun väliin ilmankierron turvaamiseksi niin työnsin Muumimamman taikinannuolijan


Ja koskapa nyt halusin nimenomaan chilijauhoa (itepäinen) ei pakastaminenkaan tullut kyseeseen. Ohjeessa neuvotaan kuivattamaan chilejä 10-14 h, mutta luulen että jos tuo määrä ja tuon kokoiset ovat niin kauan tulee niistä atomeita. Mistä sitten saan jauhoa?
( ensi vuonna)(kaupasta)

1 söpöstelykuva chileistä

Olen nyt saanut ainakin yhden kasvatettua siemenistä isoksi ( ja lehdettömäksi) Chiliksi ja saanut satoakin jopa.

Tältä Suurin ja Kaunein Lombardoni näyttää NYT!Nyyh.Yksi (1) podi jäi keikkuu vielä.
(Kuvan tapetilla (ihqu) ei liity asiaan millään lailla)
 

Seuraava haaste voisi olla että tilaan Chilitarvike- nimisestä verkkokaupasta toisenlaisia( myös vahvuudeltaan)chilin siemeniä.Kuten jo sata kertaa on tullut todettua, tähän chilistelyyn jää koukkuun. <3

Huomautettakoon että minulla olisi nyt noista chilinsiemeniä oman yli tarpeen että voisin alkaa vaikka chilifarmariksi mutta ehkä tässä vaiheessa ammatinvaihto ei tule kysymykseen?.


Hei, olen Lombardo ja minulla on alaston olo ja kylmä.Ei kommentteja:

SUOSITTELEN

Wanhoja savukerasioita

Eilen keskiviikkona tuli käytyä "kylillä". Täällä mökkikunnassa on yksi kirppispaikka jossa tulee piipahdettua aina kun tulemme...

KATSOTUIMMAT