Päivin Oma Plogi- Etusivu

tiistai 11. elokuuta 2015

Mettässä osa 3Tää alkaa olla jo vähän saman toistoa mutta olkoon. Yhden vapaat ja heti töitten jälkeen Sitruunapatongin nokka kohti Mökkiä. Vapaapäivänä eli tänään kun oli herätty,aamukahvit juotu ja muut3n vaan ihmetelty, otettiin korit mukaan sekä koirat ja mettään. Nyt on ollutkin Aurinkoiset ilmat, siis ihanaa! Tosin rämpiessä mettässä tuli vähän hiki, sieniä ei tahtonut löytyä vaan saipa taas raitista ilmaa ja liikuntaa! Eikä vieläkään hirvityskärpäsiä.

Kuvasta näkyy mitä saatiin saaliiksi,muutama punikkitatti( haavan,koivun mitä niitä onkaan)ja kanttarellejä eli keltavahveroita. Taidettiin olla väärässä paikassa siis kanttikset oikeassa paikassa  me vaan väärässä.Pihkana sentääs! Orakkaitakaan ei löytynyt,nyyh. Tuosta jo muutamat kanttikset pistettiin pannulle ja syötiin joten oli niitä vähän enemmän. Mutta kuka niitä laskee!☺

 Kangastatteja ja muita tatteja oli mutta suurin osa jo senverran matoisia että sinne jäi.


KANTTARELLEJÄ

Parisen tuntia meni samoillessa ja pihaan tultua painuivat hurtat heti uimaan. Fiksuja koiria. Ei ihan joka koiralla olekkaan omaa yksityistä uimarantaa! Heh. Omaa talviturkkia en ole vielä heittäny pois ja taitaa jäädä heittämättäkin! Meidän koiratkin ui paremmin koiraa kun minä.EDIT 12.8.: SIENI ON MYRKYLLINEN!!!!
 Mökin pihalta bongattiin tämä sieni. On kuulemma Vanu ukonsieni. Jalassa kivasti keltaisia haituvia, lakki tommonen ruskeita pilkkuja. Ukonsieni itsessään on herkullinen ruokasieni, se saatetaan sotkea Ruskokärpässieneen joka on MYRKYLLINEN!!!! No tämän poimin vain kuvattavaksi ja kuriositeetin vuoksi, en syö. En kyllä tiedäkkään sen syötävyydestä. Muuten mettässä näin ekan kerran tuon Ruskokärpässienen josta otin myös kuvan kännykkäkameralla jakun saan purettua siitä kuvat koneelle( kirjottelen nyt tabletilla) laitan siitä kuvan tänne.
Nyt syömään rillattua makkaraa ja saunaan heihei!


SYÖTÄVÄKSI KELPAAMATTOMIA SIENIÄ!!!!!ÄLÄ POIMI!!!!


EDIT 12.8.: Tarkistin mun Sieniraamatusta eli Suomalainen Sienikirja Jarkko Korhonen, Pirjo Penkkimäki sivu 203 että ko.  VANU UKONSIENI  on syötäväksi kelpaamaton eli myrkyllinen ja kuuluu eri sukuun kuin herkullinen Ukonsieni.

KUVA 1 SIENIÄ SITÄ SUN TÄTÄ
KUVA 2 KÄRPÄSSIENI RUSKEA
KUVA 3 LEHTOROUSKUKUVA 1: Keräsin huvikseni mukaan tunnistusta ja opettelua varten muutaman sienen. Sienioppaani mukaan tuo vaalean rusehtava munamainen sieni voisi olla Harmaamustesieni,myrkyllinen 

Vieressä nuo ruskeat joissa oranssinvärinen laki ajattelin ensin olevan Koivunkantosieni joka on erinomainen keittosieni mutta koska sen näköislaji on Myrkkynääpikkä jätin enempiä keräämättä.

Kuvaan ja lautaselle sattui myös pikkuinen kangassieni joka ON syötävä, tuo kokoruskea jossa sammalta jalassa.

 Sen vieressä oleva vaalea ripsureunainen sieni on vielä tunnistamatta. Jos joku tunnistaa saa kertoa minulle. Oletan että on syömäkelvoton sieni sekin.

KUVA 2: kärpässieni vaan mikä niistä? Harmittaa kun en ottanut parempaa kuvaa ja tutkinut paikan päällä sitä. Tämän yksilön nimittäin jätin suosiolle sinne mistä löysin. Oma veikkaus oli ensin Ruskokärpässieni mutta saattaa olla myös Pantterikärpässieni tai Rusokärpässieni. Niin tai näin myrkyllinen

KUVA 3: Lehtorousku ei ole myrkyllinen mutta sen kirpeä ja polttava  maku ei lähde keittämälläkään. Tämä yksilö kasvoi ihan Mökin pihalla tammen juurella.

Tutkiskelun jälkeen kaikki sienet lensi roskiin.

Sienestys on hauskaa eikä maksa muuta kuin vaivan ja sienten opettelu samoin. Suomen mettästä löytyy paljon varmoja tapauksia ja sienioppaita ja tilaisuuksia missä opetetaan sienituntemusta. Varmoja tapauksia MIELESTÄNI ovat kaikki  tatit( paitsi Sappitatti joka on vaan pahanmakuinen,myrkyllinen se ei ole), kanttarellit, Lehmänkääpä (näköislaji Typäskääpä) ja orakkaat joihin itse olen nyt ihastunut.

Näiden lisäksi on Suppikset eli suppilovahverot, rouskut ja kangassienet ja miljoona muuta hyvää ruokasientä. Tämän postauksen tarkoitus ei ollut nyt valistaa  tms mutta halusin esitellä muutaman sienen mitä tarttui syötävien lisäksi mettästä mukaan.

HUOM! EN OLE SIENIASIANTUNTIJA VAAN AMATÖÖRI ITSEKKIN NIIN ÄLÄ KÄYTÄ KUVIA TAI TEKSTIÄ VARMANA TIETONA VAAN VARMISTA MUUALTA ESIM. SELLAISELTA JOKA ON KOKENUT SIENESTÄJÄ/ SIENIOPPAISTA ITSE.

EN OTA VASTUUTA !. .

Täytyy  muistaa ETTÄ KERÄÄ VAAN SIENIÄ MITKÄ VARMASTI TUNTEE!!!!!


Ei kommentteja:

Suosittelen

Coca Cola - pullonavaaja

Joskus sitä tekee yllättäviä löytöjä omista koti/mökkinurkista.Kuten tämä kuvassa oleva  Coca Cola -pullonavaaja. Avaaja oli roikkun...

Plogini katsotuimmat